Rodzaje kaszy

Kasza rodzaje

Słyszałeś już, że kasza to nasze polskie super food? Nie? Otóż tak, te rozdrobnione ziarna zbóż rosnących na ziemi, która nas otacza, to bomba wartości odżywczych, minerałów, białka i błonnika. Kasze są dużo zdrowsze od ziemniaków czy ryżu, występują w wielu gatunkach, rodzajach i smakach i w połączeniu z warzywami czy mięsem dają ci nieskończoną wręcz liczbę kombinacji potraw, które możesz z nich przygotować.

Kasza jako taka

Kasza to nic innego jak ziarna zbóż bez łuski albo rozdrobnione, nigdy się ich nie mieli, bo to byłaby już mąka. Dzięki niewielkiej obróbce zachowują dużo wartości odżywczych – witamin i minerałów. Kasze są co prawda źródłem węglowodanów, ale zawiera tez masę białka i mikroelementów oraz błonnika. Najwięcej  tych drogocennych dla zdrowia elementów  znajduje się tuż pod samą łupiną ziarna, dlatego najwartościowsze są krupy, czyli kasze o nierozdrobnionych ziarnach.

W naszej szerokości geograficznej kasze jadane były odkąd tylko ludzie nauczyli się uprawiać zboża, dlatego w naszej polskiej kuchni znajdziemy całe mnóstwo klasycznych przepisów. Dziś wracają też do upraw niegdyś zaniechane odmiany zbóż jak np. orkisz, więc możliwości jeszcze się zwiększają.

Zobacz również  Zabieramy soczewki kontaktowe w podróż – o czym należy pamiętać

Rodzaje kaszy

Kasza jęczmienna perłowa – nasz klasyka, znana pewnie jeszcze z przedszkola, nawet jeśli urodziłeś się dawno temu ?. To ziarno jęczmienia średnio rozdrobnione. Zawiera fitozwiązki, przeciwutleniacze i rozpuszczalny błonnik. Kasza jęczmienna występuje też w wersji pęczak –  to nierozdrobnione, pozbawione tylko łuski ziarna jęczmienia oraz w wersji: łamana, czyli najbardziej rozdrobniona, ale niepolerowana jak perłowa.

– Kasza manna – powstaje przy przemiale pszenicy w mąkę, jest jej odpadem. Występuje w wersji razowe – mniej przetworzonej i w wersji błyskawicznej, czyli poddanej obróbce termicznej. Jest lekkostrawna i dlatego podaje się ją dzieciom – któż z nas nie jadł jej z sokiem malinowym u babci?

– Kasza orkiszowa – to archaiczna, najstarsza dostępna dziś odmiana pszenicy. Zawiera o 17% więcej białka niż klasyczna kasza z pszenicy oraz wysoko przyswajalny gluten. Jest najlepsza podczas rekonwalescenci po chorobie, a ma przy tym łagodny smak i pasuje do praktycznie do wszystkiego.

– Kasza gryczana – występuje w wersji prażonej i nieprażonej, a powstaje z nasion gryki. Zawiera aminokwasy egzogenne, przeciwutleniacze – np. rutynę podawaną w tabletkach w czasie przeziębień  oraz lecytynę wspomagającą pracę mózgu. W wersji prażonej ma bardzo charakterystyczny, intensywny zapach (i smak).

–  Kasza kuskus – to tak naprawdę trochę makaron, trochę kasza. Powstaje z pszenicy durum. Ostatnio zyskuje na popularności, ponieważ jej przygotowanie zajmuje dosłownie dwie minuty – wystarczy zalać ją wrzątkiem i przykryć na 120 sekund (dla smakoszy – dorzucić łyżkę masła!).

Zobacz również  Torbiel włosowa - co kryje się za tą straszną nazwa?