Jak wzmocnić swoją odporność?

odporność organizmu

Przepracowanie, stres, zmęczenie i zła dieta to przyczyny spadku odporności naszego organizmu. Ponadto, często zakładamy zbyt cienkie ubrania i marzniemy, gdy zawieje wiatr. Osłabiony układ immunologiczny nie jest w stanie bronić się przed infekcjami wirusowymi, a wtedy dopada nas grypa lub przeziębienie. Jak się przed tym uchronić? Czy witamina C pomoże?

Jak w naturalny sposób wzmocnić odporność organizmu?

Jeśli chcemy, by nasz układ odpornościowy działał sprawnie, musimy się wysypiać. Nocne ładowanie akumulatorów jest potrzebne, a dzięki temu (i właściwemu odżywianiu) jesteśmy silni i zdrowi, a organizm pokonuje atakujące go wirusy. Kilogramy witaminy C nie pomogą, gdy wciąż będziemy zmęczeni. Pamiętajmy o chwili relaksu. Z pewnością wielu z nas się oburzy, że brakuje czasu na domowe obowiązki, a co dopiero na odpoczynek. Nie musimy każdego dnia leżeć przez kilka godzin. Wystarczy iść na spacer, poczytać w spokoju, zrobić sobie długą kąpiel czy domowy salon piękności. Nie pozwólmy, by stres nas zjadał. Przebywajmy na świeżym powietrzu, pozwólmy mięśniom na pracę i regenerację. Ponadto, jedzmy warzywa, owoce i jogurty z żywymi kulturami bakterii.

Jak wzmocnić swoją odporność?
Jak wzmocnić swoją odporność? Witaminy oraz suplementy https://gemini.pl/category/bez-recepty-witaminy-i-mikroelementy-koenzym-q10

Witaminy i mikroelementy wspomagające odporność. Nie tylko witamina C

Chcąc wzmocnić swoją odporność, możemy przyjmować suplementy diety, ale warto także zadbać o naturalne sposoby suplementacji. Jedzmy czosnek, który jest uważany za naturalny antybiotyk. Ponieważ ma silny zapach, najlepiej spożywać go przed snem. Bakteriobójczo działają miód i propolis.

Zobacz również  Co robić, gdy bolą stawy

Miód może zastąpić cukier, ale najwięcej wartości leczniczych zachowuje w swej naturalnej postaci, więc nie powinno się go podgrzewać. Dla zdrowia ważna jest także prowitamina A, która znajduje się w surowej marchwi, liściach sałaty, pomidorach i papryce. Witaminę C trzeba dostarczać w pożywieniu kilka razy dziennie, gdyż organizm nie może jej magazynować. Źródłem tej witaminy są:

owoce cytrusowe, cebula, papryka, kapusta, brokuły, szpinak, natka pietruszki i ziemniaki. Jeśli nie lubimy lub nie możemy jeść surowych warzyw, gotujmy ja na parze i bez soli, wtedy zachowują najwięcej witaminy C. Witamina C pomaga przywrócić i zachować odporność organizmu oraz poprawia przemianę materii, obniża stężenie cholesterolu, a także uczestniczy w produkowaniu hormonów zwalczających stres w naszym organizmie. Potrzebuje także witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek i wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, utrzymanie zdrowych kości i prawidłowe wchłanianie wapnia i fosforu. Bardzo trudno jest utrzymać odpowiedni poziom tej witaminy bez jej suplementacji, więc zaopatrzymy się w stosowne witaminy.

Witaminy, w tym witamina C, które pomagają w utrzymaniu odporności na właściwym poziomie, są nam bardzo potrzebne. Pamiętajmy również o odpowiedniej ilości snu i wypoczynku, a organizm na pewno pokona wirusy.