Które warzywa są najzdrowsze? Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie

0

Wiele groźnych chorób cywilizacyjnych jest efektem niewłaściwej diety. W krajach wysokorozwiniętych spożywa się głównie produkty wysokoprzetworzone ubogie w witaminy, minerały i błonnik. Efektem jest otyłość i związane z nią powikłania (nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca, choroby nowotworowe).

Zobacz: https://e-spar.com.pl/kategoria/warzywa-i-owoce/41

Dlaczego warzywa?

Warzywa zawierają wiele składników, które niezbędne są dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają liczne witaminy wzmacniające odporność organizmu lub niektóre narządy, są cennym źródłem różnych mikro i makroelementów. Wiele z nich zawiera również różnego rodzaju antyoksydanty zwalczające wolne rodniki uszkadzające zdrowe komórki.

W każdej zdrowej diecie powinny znajdować się warzywa. Najzdrowsze są spożywane na surowo w postaci soków, surówek lub kiszonek, ale równie zdrowe są warzywa dodawane do zup, mięsa lub przygotowywane na gorącą.

Dla zdrowej diety ważny jest urozmaicony zestaw warzyw, oczywiście nie da się codziennie jeść najzdrowszych warzyw, ale można uwzględnić je w zestawie tygodniowym.

Najzdrowsze warzywa

Generalnie wszystkie warzywa są zdrowe, ale różnią się zawartością różnych składników. W przypadku diety zbilansowanej nie ma konieczności zwracania na to uwagi. W przypadku niedoboru niektórych składników trzeba zwiększyć spożywanie niektórych warzyw. W przypadku anemii wskazane jest picie soku z buraka, niedobór żelaza mogą uzupełnić warzywa zielone.

Zobacz również  Jaką karmę dla kota wybrać?

Przez cały rok na rynku dostępne są warzywa uprawiane w Polsce, jak i importowane, więc wybór jest bardzo szeroki. Bez względu na rodzaj rankingu prym wiodą popularne warzywa powszechnie uprawiane w Polsce. Przede wszystkim są powszechnie dostępne i tanie.

W czołówce znajdują się:

1. Buraki zawierają duże ilości witaminy B6, B12, A, C oraz żelaza, wapnia i magnezu. Zalecane są osobom z anemią. Dodatkowo ich wartość odżywcze podnosi dodatek chrzanu lub papryki i cebuli.
2. Marchewka jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich zup. Stanowi także składnik wielu surówek. Zawiera przede wszystkim beta-karoten, czyli prowitaminę A. Jest ona szczególnie ważna dla odporności organizmu, poprawy wzroku i walki z nowotworami.
3. Kapusta to symbol polskiej kuchni, stosowana jest w różnych wersjach. Najczęściej stanowi podstawę bigosu, kapuśniaka lub farszu do pierogów z dodatkiem mięsa lub grzybów. Bez względu w jakiej formie jest używana zawiera mało kalorii (29 kcl/100 g), duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz potas, magnez, fosfor oraz wapń.
4. Czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem, skutecznie zwalcza infekcje bakteryjne i wirusowe. Skutecznie podnosi odporność organizmu. Wystarczy dodawać go mięsa, zup i sałatek.
5. Cebula jest bogatym źródłem witaminy C, zawiera także magnez, krzem, cynk oraz fosfor. Syrop z cebuli szybko zwalcza uciążliwy katar.

Zobacz również  Rodzaje śmietany – porady

To tylko nieliczne przykłady podstawowych warzyw, ich właściwości zdrowotne można skutecznie wzmocnić dodając paprykę, chrzan, kurkumę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *