Kiełbasa – grillowa tradycja

grill

 

Polacy uwielbiają grillować i chociaż w tym wszystkim pojawiają się nieśmiałe elementy finezji, tak naprawdę na grillowanym ruszcie od wielu lat króluje kiełbasa. Jaką kiełbasę warto wybierać oraz jak urozmaicić jej smak?

Jaką kiełbasę na grilla wybrać?

Warto sięgać po takie kiełbaski, które nie są pakowane w hermetyczne opakowania. Niestety bardzo często dodawane są do nich sztuczne konserwanty, których celem jest przedłużenie daty ważności. Dlatego warto przed zakupem bardzo dokładnie zamieszczoną na opakowaniu etykietę, na której wymienione są wszystkie użyte do produkcji kiełbasy składniki. Warto unikać dodatków typu „E” gum kasztanowych i arabskich oraz emulatorów smaku i kwasowości.

Kupowana na grilla kiełbasa powinna być nabywana w sklepach mięsnych na dziale, gdzie znajdują się świeże wędliny. Niewątpliwie zwiększa to gwarancję tego, że zakupiony przez nas produkt będzie wysokiej jakości. Jeśli mamy jakieś pytania, na pewno sprzedawca chętnie poda nam skład, jak i pochodzenie kupowanej kiełbasy.

Nie należy dać się zwieść nazwą „kiełbasa grillowa”. Zawiera ona bardzo dużo nienaturalnych dodatków, które mają na celu polepszenie jej smaku. Również mrożone kiełbasy nie są polecane na grilla, ponieważ nigdy nie jest wiadome, czy nie zostały one już rozmrożone i zamrożone ponownie.

Zobacz również  Które warzywa są najzdrowsze? Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie

Sięgajmy więc po kiełbasy świeże, które niekoniecznie są tanie np. paryska czy toruńska. Warto dopłacić parę złotych, by móc cieszyć się smacznymi, ale przede wszystkim zdrowymi kiełbaskami.

Jak przygotować zdrowe kiełbaski?

Kiełbasa sama w osobie nie jest najbardziej zdrowym wyborem jeśli chodzi o wędliny na grilla. Powód dla którego tak chętnie po nią sięgamy jest prosty – jest bardzo łatwa i szybka w przyrządzeniu, Jeśli nie zostanie odpowiednio dobrze wysmażona, nie ma to znaczenia, ponieważ zjedzenie jej na surowo nie niesie za sobą żadnych konsekwencji. Warto jednak poznać kilka zasad, by móc wybrać taką, która nie tylko będzie smaczna, ale również zdrowa.

Przede wszystkim wybierajmy kiełbasy w miarę możliwości chude. Wytapiany na grillowanym ruszcie tłuszcz skapuje w żarzące się brykiety lub węgiel. W tym monecie dochodzi do reakcji które mogą być niezdrowe dla organizmu człowieka. By się tego wystrzegać, należy grillować na tackach, które mają specjalne rowki. Ich zadaniem jest odprowadzanie tłuszczu, który nie będzie kapał na ruszt.

Kiełbas w porównaniu do innego mięsa na grillu raczej się nie marynuje, jednak można ją doprawić różnego rodzaju przyprawami. Nadadzą one nie tylko ciekawego smaku, ale również będą miały działanie prozdrowotne. Dla przykładu czosnek działa na odporność organizmu, chilli pozwala na szybkie spalanie kalorii (co podczas grillowej uczty jest niezwykle ważne), a rozmaryn działa rozkurczowo w obrębie przełyku. Wystarczy, że popruszymy tymi składnikami naszą kiełbasę, a nabierze niepowtarzalnego smaku, aromatu oraz drogocennych właściwości.

Zobacz również  Ciastka na święta - które najlepsze?