Podstawowy składnik każdej kanapki

szynka wieprzowa

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, gdyż pozwala dobrze rozpocząć dzień, dając energię na dobre funkcjonowanie. Każdy z nas ma własne śniadaniowe menu, a większość z nas zjada pyszne i pożywne kanapki. Zróbmy je z dobrego chleba i zdrowych wędlin. W sklepach znajdziemy szynkę wieprzową. Którą wybrać i dlaczego warto ją jeść?

Co zawiera wieprzowina?

Mięso wieprzowe dostarcza nam wysokojakościowego białka, gdyż właśnie w tym mięsie jest największa jego koncentracja. Jest to białko doskonałej jakości, ponieważ zawiera duże ilości aminokwasów egzogennych (lizyna, aminokwasy siarkowe, tryptofan), których nasz organizm nie jest wstanie wytworzyć. Wskaźnik jakości odżywczej (INQ) wieprzowiny dla białek wynosi ponad 1 co oznacza, że energii i białka jest w nim dokładnie tyle, ile potrzebuje ludzki organizm. Obecnie w mięsie wieprzowym jest mniej kalorii, a jakość tłuszczu poprawiono na bardziej pożądaną. Poprzez odpowiednie żywienie zwierząt zmieniony został bilans kwasów tłuszczowych w wieprzowinie. Tłuszcz zawarty w mięsie wieprzowym nie należy do produktów, które trzeba eliminować z diety. Przykładem jest tłuszcz, który znajdziemy w polędwiczce oraz w szynce wieprzowej. W ponad połowie swojej zawartości jest on nienasycony, co sprawia że korzystnie wpływa na nasz organizm.

Zobacz również  Jak w prawidłowy sposób ugotować makaron?

Szynka wieprzowa cennym źródłem witamin i minerałów

Wieprzowina jest cennym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K. Ponadto, w szynce wieprzowej znajdziemy także witaminy z grupy B. Szczególnie dużo jest witaminy B1 (tiaminy), która współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego. Wpływać także na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Niedobory tej witaminy mogą występować przy wysiłku fizycznym i umysłowym, w przypadku picia dużej ilości alkoholu, kawy i herbaty, a także u osób prowadzących aktywny tryb życia i narażonych na długotrwały stres oraz u osób starszych. W szynce wieprzowej jest także witamina B12, która występuje tylko w mięsie, a jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i pokarmowego. Naukowcy przekonują, że witamina B12 może także uchronić przed chorobą Alzheimera, nowotworami i przed chorobami psychicznymi. W mięsie jest także dużo żelaza i cynku i są one bardzo dobrze przyswajalne. Cynk znajduje się w około 200 enzymach, bierze udział w bardzo wielu procesach życiowych, m.in. mineralizacji kości, gojeniu się ran, pracy układu odpornościowego, wydzielaniu insuliny, regulowaniu ciśnienia krwi i pracy serca. Obecne w szynce wieprzowej żelazo jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych. Poza tym jest składnikiem mioglobiny, czyli białka występującego w mięśniach, które umożliwia mięśniom pobieranie z krwi niezbędnego do ich pracy tlenu.Każdego dnia zjadamy kanapki. Zadbajmy o to, by były nie tylko ładne i pyszne, ale przede wszystkim zdrowe. Dobre pieczywo, warzywa i szynka wieprzowa to przepis na pożywne śniadanie.

Zobacz również  Zalety produktów marki własnej w sklepie internetowym e-spar