Jak zrobić mądry i zdrowy zakup spożywczy – praktyczne wskazówki

0
Sok z wyciskarki

Wiele osób marnuje jedzenie i jednocześnie narzeka na to, że jest tak drogie. Pora stać się świadomym konsumentem, co pozwoli zaoszczędzić pieniądze. Niektórzy twierdzą, że zdrowa żywność znajduje się poza zasięgiem ich ręki ze względu na wysokie ceny, ale można kupować dobrej jakości jedzenie bez konieczności ponoszenia dużych kosztów. Warto mieć na uwadze kilka istotnych kwestii, gdy odwiedzi się sklep spożywczy.

Przemyślane zakupy=udane zakupy

Do sklepu spożywczego najlepiej udać się wraz ze sporządzoną wcześniej listą zakupów, co pozwoli na kupienie tego, co jest rzeczywiście potrzebne i na uchronienie się przed włożeniem do koszyka zbędnych produktów. Kolejną kwestią staje się czytanie etykiet, czego wiele osób nie robi. Producent jest zobligowany do umieszczenia składu artykułu spożywczego, co umożliwia zweryfikowanie, jaką ma on wartość odżywczą, czy zawiera chemiczne dodatki. Nierzadko okazuje się, że dany produkt nie ma ze zdrowiem niczego wspólnego, ale kusi pięknym opakowaniem i przystępną ceną. Czasem lepiej wydać nieco więcej pieniędzy i kupić pełnowartościowe jedzenie.

Im krótszy i prostszy będzie skład, tym lepiej. Enigmatycznie brzmiące nazwy w opisie są sygnałem alarmowym, że produkt obfituje w syntetyczne substancje. Niewiele w nim natury, wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Lepiej unikać wysoko przetworzonej żywności, zawierającej puste kalorie, chemiczne konserwanty i wzmacniacze smaku. Istotne jest także zwracanie uwagi na datę ważności, która mówi o przydatności do spożycia. Zjadanie przeterminowanego jedzenia może być szkodliwe, dlatego zakup produktów z kończącą się datą ważności w promocyjnej cenie jest tylko pozorną oszczędnością. Można sobie wręcz zaszkodzić, dlatego najlepiej będzie wybierać jak najświeższe jedzenie.

Co warto mieć na uwadze podczas robienia zakupów?

Promocje w marketach sprawiają, że wiele osób wrzuca produkty do koszyka bez większego namysłu. Niestety wyprzedaże są zwykle chwytem marketingowym, który ma na celu skłonić do zakupu. Niektórzy sięgają po przecenione produkty tylko dlatego, że są one trochę tańsze, ale tak naprawdę ich nie potrzebują. Robienie dużych zapasów również się nie sprawdza, zwykle kończy się marnowaniem jedzenia. Domownicy nie są w stanie zjeść wszystkiego, więc pozostaje wyrzucenie żywności do śmietnika.

Dobrym rozwiązaniem jest także robienie zakupów w sklepach branżowych, czyli przykładowo kupowanie mięsa w sklepie mięsnym, pieczywa w pobliskiej piekarni. Oczywiście wiąże się to z koniecznością poniesienia większych kosztów, ale można liczyć na produkty wyższej jakości, zdrowsze. Świetnym rozwiązaniem jest także zainstalowanie na telefonie specjalnej aplikacji, która skanuje kod kreskowy i na jego podstawie wyświetla informacje o danym produkcie, czy jest on zdrowy. Dobrym pomysłem będzie również określenie miesięcznego budżetu i ścisłe trzymanie się go podczas robienia zakupów.

Zobacz również  Rodzaje śmietany – porady

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *