Jak w prawidłowy sposób ugotować makaron?

0
Ugotowany makaron

Makaron jak u Włochów — al dente i z pysznym sosem — któż o takim nie marzy? Jak zrobić idealny makaron w domu? Na co zwrócić uwagę podczas gotowania i wyboru makaronu? Czy należy dodać olej? Jak długo trzeba gotować makaron? Na te wszystkie pytania odpowiedź znajduje się w tym artykule.

Gotowanie makaronu w osolonej wodzie

Aby ugotować makaron, wystarczy zagotować wodę, a następnie włożyć makaron do wrzącej wody. Nie ma znaczenia, kiedy woda jest solona. Ważna jest jednak ilość soli. Istnieje podstawowa zasada, która mówi, że dodaje się 10 gramów soli na 5 litrów wody.

Olej do gotowania — czy jest potrzebny?

Wiele się mówi o tym, że dodatnie oleju do wody powoduje, że makaron nie skleja się i nie przywiera do dna. Jednak nie ma to nic wspólnego z prawdą. Jeśli po ugotowaniu makaron przykleja się do dna garnka lub bardzo mocno do siebie, prawdopodobnie został ugotowany w zbyt małym garnku lub w zbyt małej ilości wody. Na 100 gramów makaronu powinno być około litra wody. Co więcej, regularne mieszanie pomaga, aby nic się nie sklejało.

Zobacz również  Które warzywa są najzdrowsze? Nie może ich zabraknąć w Twojej diecie

Czy należy przelać makaron zimną wodą po ugotowaniu i otrząsnąć?

Należy unikać ochłodzenia makaronu czy potrząsania nim w durszlaku. Te czynności powodują, że makaron stygnie i traci smak. Również sosy ciężej przylegają do makaronu. Tylko podczas przygotowywania zimnych dań z makaronem, należy wykonać te czynności.

Jak długo należy gotować makaron?

Ponieważ makarony są dostępne w różnych wielkościach i kształtach, to zawsze należy przestrzegać zalecanego czasu gotowania na opakowaniu. Wskazówką może być spróbowanie makaronu około minuty przed upływem wskazanego czasu. Oczywiście zaleca się gotować makaron al dente, bo taki smakuje najlepiej i zapewnia doskonałe walory smakowe.

Makaron al dente

Makaron jest al dente, jeśli w środku nie jest jeszcze całkowicie ugotowany lub nie jest jeszcze nasycony wodą. Im dłuższy czas w gorącej wodzie, tym bardziej makaron wchłania ją i ostatecznie staje się miękki w środku. Dlatego odpowiedni czas na wyjęcie makaronu z wody jest ważny dla smaku. O powodzeniu gotowania może przesądzić niecała minuta. Oprócz czasu gotowania, jakość makaronu również decyduje o doskonałym wyniku al dente. Im wyższa zawartość białka w pszenicy durum, głównym składniku makaronu, tym większe prawdopodobieństwo uzyskania makaronu doskonałego.

Gdzie kupić dobry makaron?

Ponieważ zawartość białka nadaje makaronowi elastyczność, to różnice w jakości można wykryć za pomocą prostego testu. Wystarczy zgiąć spaghetti w stanie surowym — im szybciej się złamie, tym mniej elastyczny jest makaron. To gluteina w pszenicy durum sprawia, że makaron jest elastyczny. Wysoka zawartość białka jest zatem ważna dla uzyskania najlepszego smaku. Wchodząc na stronę http://e-spar.com.pl/, można wybierać spośród różnych marek i kształtów makaronów. Każdy z nich nadaje się do innych potraw. Z makaronu można przygotować dania mięsne, wegetariańskie, dla dzieci, sałatki czy zapiekanki.

Zobacz również  Bakalie - do jakich ciast się sprawdzą?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *