Wyciskarka do soków – dlaczego warto ją mieć w domu?

wyciskarka do soków

7 porcji warzyw i owoców dziennie to gwarancja zdrowego, silnego organizmu. Jednak często nie wyobrażamy sobie zjedzenia około 1,5 kg jarzyn w ciągu jednego dnia. Wówczas doskonałym rozwiązaniem będą warzywno-owocowe soki. Niestety, jak powszechnie wiadomo warzywa i owoce dostarczają nam najwięcej wartości odżywczych, kiedy zjadamy je w ich surowej, nieprzetworzonej formie. Zatem czy da się połączyć dobre z pożytecznym? Odpowiedź jest prosta – da się. Pomoże nam w tym wyciskarka do soków.

Jakie są zalety posiadania wyciskarki do soków?

Wyciskarka do owoców to sprzęt, który powinien znaleźć się w domu każdego, kto prowadzi zdrowy tryb życia. Niestety, minusem jest wysoka cena, przez co nie każdy może sobie pozwolić na taki zakup.  Jednak biorąc pod uwagę koszt dobrej jakości, jednodniowych soków, a koszt wytworzenia takiego soku samodzielnie, to dojdziemy do wniosku, że inwestycja w tak drogi sprzęt zwróci się w przeciągu kilku miesięcy.

Ponadto, soki wytwarzane samodzielnie zachowują najwięcej witamin i minerałów. Zresztą… kto nie lubi wiedzieć, co dokładnie znajduje się w jego posiłkach? Sami decydujemy co dodajemy do soków, więc nie jesteśmy skazani na niezdrowe substancje konserwujące, które są dodawane do napojów sklepowych.

Zobacz również  Świeże soki naturalnym lekarstwem

Kolejną zaletą posiadania wyciskarki w domu jest możliwość uzyskiwania soków z warzyw i owoców, które lubimy najbardziej. Decydując się na zakup gotowych soków najczęściej jesteśmy skazani na standardowe smaki. Robiąc soki samodzielnie, możemy tworzyć nawet nieoczywiste mieszanki, wedle naszych upodobań.

Jakie są rodzaje wyciskarek do soków?

Obecnie na rynku możemy dostać wyciskarki poziome, pionowe oraz dwuślimakowe. Każdy rodzaj posiada swoje wady i zalety. Niestety, nie ma jednego, idealnego modelu. Dlatego zanim zdecydujemy się na zakup musimy przemyśleć czego oczekujemy od takiego sprzętu. To, na jaką wyciskarkę się zdecydujemy zależy od naszych preferencji.

Pozioma wyciskarka do soków pozwoli na wydobycie soku nie tylko z warzyw i owoców, ale także z ziół czy warzyw liściastych. Ponadto, uzyskany napój jest niezwykle klarowny i mniej gęsty, niż w przypadku wyciskarki pionowej. Dodatkowo, niektóre modele wyposażone są w funkcję homogenizacji, co oznacza, że zyskujemy możliwość mielenia produktów, bez oddzielania soku od surowca.

Pionowa wyciskarka jest mniejsza od poziomej, przez co częściej decydują się na nią osoby, które nie mają dużo wolnej powierzchni w kuchni. Uzyskany sok jest znacznie gęstszy, z drobinkami miąższu. Ponadto, jest szybszy w użytkowaniu i nie wymaga popychania owoców i warzyw przy ich wyciskaniu.

Zobacz również  Jak wzmocnić odporność u dzieci?

Dwuślimakowe wyciskarki do soków wytwarzają najlepszej jakości soki, zachowując wszystkie wartości odżywcze. Są niestety bardzo czasochłonne zarówno przy wytwarzaniu soków, jak i przy ich czyszczeniu. Jeśli jednak na pierwszym miejscu stawiamy jakość uzyskanych napojów to ten rodzaj wyciskarki zdecydowanie nas zadowoli.

Jakie są korzyści wynikające z wytwarzanych przez wyciskarkę soków?

Samodzielnie wyciskane soki to bomba witaminowa. To jeden z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych sposobów na dostarczanie potrzebnych witamin i minerałów naszemu organizmowi.

Zazwyczaj sięgamy ciągle po te same, ulubione warzywa czy owoce. Wyciskarka do soków daje nam możliwość miksowania nawet takich produktów, za którymi nie przepadamy. Przykładowo – weźmy pod uwagę selera naciowego. Jego charakterystyczny smak często nas zniechęca. Jednak najnowsze badania udowodniły, że posiada on aż 86 cennych substancji! Zatem żeby nie zmuszać się do jedzenia go w  surowej postaci możemy wycisnąć z niego sok i zmiksować z ulubionymi warzywami czy owocami. Charakterystyczny posmak przestanie dominować, a wszystkie jego dobroczynne składniki zostaną dostarczone do naszego organizmu.