Świeże soki naturalnym lekarstwem

Woman young housewife in kitchen at home drinking fresh homemade orange juice drink. Healthy eating, vegetarian food, weight loss and people concept.

Większość z nas cierpi na ciągły brak czasu, a w związku z tym często zaniedbujemy naszą dietę. Na negatywne skutki nie trzeba czekać zbyt długo – pogarsza się nasze samopoczucie, odporność i ogólny stan zdrowia. Jak poradzić sobie z tym problemem? Odpowiedzią mogą być świeże soki.

Jakie korzyści dla naszego zdrowia ma picie świeżych soków?

 

Jedzmy warzywa i owoce, bo są zdrowe – z tym stwierdzeniem spotykamy się tak często, że nie zastanawiamy się już nawet nad jego sensem. Chodzi przede wszystkim o to, że jabłka, marchewki, buraki, truskawki itp. zawierają witaminy, mikroelementy i żywe enzymy. Substancje te są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów chemicznych, które zachodzą w naszym organizmie. Jeśli jest ich za mało, wówczas zaburzona zostaje równowaga kwasowo-zasadowa. Wynika to z faktu, iż nie są w stanie zneutralizować do końca dużej ilości kwasów oraz toksyn. Organizm wydziela je w związku ze spożywaniem przez nas węglowodanów prostych, białka pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów nasyconych. Oznacza to, że warto znaleźć sposób na przyjmowanie sporej dawki witamin i minerałów. Bardzo dobrym pomysłem jest picie świeżo wyciskanych soków.

Zobacz również  Zawód fizjoterapeuty

 

Jeżeli kupimy wyciskarkę do soku i będziemy codziennie z niej korzystać, szybko poczujemy różnicę w naszym samopoczuciu. Dzięki takiej skoncentrowanej dawce substancji odżywczych  wzmocni się nasza odporność, zauważymy również poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej uchroni nas przed schorzeniami żołądka, jelit, nerek, układu krążenia, otyłością, cukrzycą, zawałem, a nawet nowotworami.

 

Dlaczego właściwie lepiej pić soki niż jeść warzywa i owoce? Chodzi przede wszystkim o to, że wrzucając do wyciskarki różne produktu, możemy zmieścić w niedużej szklance mnóstwo składników odżywczych. Natomiast jednorazowe zjedzenie tej samej ilości warzyw i owoców byłoby raczej niemożliwe. Jednak oczywiście nie powinniśmy rezygnować z sałatek, warzywnych dodatków do obiadu i kanapek czy podwieczorków w postaci owocu. Będzie to dodatkowa dawka witamin, ale przede wszystkim błonnika.

 

Nie można też porównywać nawet korzyści płynących ze spożywania świeżych soków i suplementów diety. W tym pierwszym przypadku wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki znacznie szybciej i lepiej się wchłaniają.

 

Jakie kuracje sokami warto wypróbować?

 

Soki wyciskane z warzyw i owoców mogą mieć różne składy. Okazuje się, że decydują one nie tylko o smaku napoju, ale również o jego konkretnych właściwościach. W związku z tym, jeśli cierpimy na jakieś schorzenie, możemy zastosować kurację polegającą na piciu wybranego rodzaju soku.

Zobacz również  Jak długo można nosić soczewki?

 

W przypadku anemii skuteczne będzie korzystanie z dobroczynnych właściwości marchwi, buraka i selera naciowego. Można dodać do nich jeszcze dynię, kapustę, pietruszkę, ogórka, rzeżuchę, pokrzywę czy mniszka lekarskiego.

 

Żeby uchronić się przed przeziębieniem i grypą warto pić sok z marchwi, buraka, selera naciowego, szczawiu, kapusty, kalafiora, brokuła i czosnku. Podobne działanie ma propozycja o następującym skaldzie: marchew, jabłko, pietruszka, kapusta, sałata, brokuł, rzeżucha, chrzan.

 

Z kolei na problemy reumatyczne pomagają koktajle z selera, pietruszki, marchwi, ogórka, kapusty, brukselki, cykorii, lucerny, rzodkiewki i rzeżuchy.

 

Żeby oczyścić organizm z toksyn wypróbujmy napój przygotowany z zielonej papryki, jabłek, ogórka, szpinaku, białej kapusty, imbiru i cytryny.

 

Istnieje jeszcze wiele innych propozycji kuracji sokami. Warto sprawdzić czy któraś z nich może rozwiązać nasze problemy zdrowotne.