Dlaczego warto jeść mięso?

jedzenie mięsa

Mięso to jeden z najważniejszych składników diety w każdym wieku. Zawiera substancje niezbędne do rozwoju młodego organizmu, pozwala utrzymać sprawność dorosłemu człowiekowi, a także ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządów wewnętrznych. A jakie są konkretne zalety z jedzenia mięsa? Jak wpływa ono na organizm?

Białko – budulec organizmu

Biało to element kluczowy dla życia – potrzebuje go każda komórka ciała i pod względem procesów życiowych ustępuje pierwszeństwa tylko wodzie. Ponadto dostarczanie białka sprawia, że organizm może produkować własne, niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Mięso jest potężnym źródłem tego składnika. Procentowy udział w różnych jego rodzajach jest następujący: indyki (21-24%), kurczęta (19-23%), wołowina (18-21%), wieprzowina (12-19%). Oczywiście im świeższe  mięso, tym większa jego wartość odżywcza, a także lepszy smak.

Mięso – składniki niezbędne do życia

Inne ważne składniki, które zawiera mięso, to żelazo (najwięcej zawiera go wołowina), cynk (również wołowina), a także witamina B1, która wzmaga aktywność neuroprzekaźnika acetylocholiny, przyczyniając się do prawidłowej regeneracji systemu nerwowego. W największej ilości zawiera ją wieprzowina, duża jej zawartość występuje także w piersi z kurczaka i mięsie wołowym. Ponadto mięso zawiera także witaminy B2, B12 i PP. Ta ostatnia jest najobfitsza w kurczakach.

Zobacz również  Jak wyleczyć nawracający problem z żylakami?

Czerwone czy białe?

Mięso dzielimy na czerwone i białe. Kryterium podziału to zawartość oraz rodzaj tłuszczu. Zaliczane do białych to cielęcina, mięso indyka, królik, kurczak, a czerwone to wołowina, wieprzowina, kaczka, gęś, baranina. Białe mają mniej tłuszczu, jednak więcej pozytywnie wpływających na zdrowie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czerwone nie polecane jest osobom cierpiącym na miażdżycę, po zawale oraz cierpiącym na choroby serca.

Dzienne zapotrzebowanie na mięso

Dla standardowego człowieka dzienne zapotrzebowanie na mięso wynosi od 0,8g do 1g na 1 kg masy ciała. Może to jednak zmienić się w zależności od aktywności i trybu życia. Na przykład sportowcy mają znacznie większą potrzebę zasilania organizmu w białko oraz inne składniki odżywcze.

Świeże mięso to nie tylko zdrowie, ale również i wspaniały smak, dlatego warto kupować w sprawdzonych sklepach np. Piotr i Paweł.  Liczne przepisy, dzięki którym można przyrządzić piersi z kurczaka, wołowinę i wieprzowinę na wiele sposobów, sprawiają, że nie tylko dostarczamy organizmowi niezbędnego budulca, ale poznajemy także cieszymy podniebienie miłymi doznaniami.