Moda na eko żywność to tendencja, która pojawiła się w Polsce kilka lat temu i nic nie wskazuje na to, żeby miała wkrótce się skończyć. Polacy zaczęli przywiązywać dużą wagę do zdrowego odżywiania, a producenci wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom. Sprawdźmy zatem, co oznaczają widoczne na opakowaniach symbole – eko, bio i organic.

Jakie produkty nazywamy eko jedzeniem?

Przepisy obowiązujące na terenie Unii Europejskiej precyzyjnie regulują, jakie produkty możemy określać mianem bio lub eko – są to artykuły wytworzone niemal w całości w sposób naturalny. Eko żywność nie może być uprawiana na sztucznych nawozach oraz glebie nasyconej pestycydami, a pole musi być położone daleko od drogi, czyli źródła spalin. Dyrektywy unijne określają również sposób hodowli bydła, które nie może otrzymywać zastrzyków z hormonami, ani być karmione sztucznymi paszami. Warto zaznaczyć, że producenci wytwarzający eko jedzenie mogą oznaczać swoje artykuły różnymi nazwami – bio i eko oznaczają dokładnie to samo – ważne, żeby były pozyskane min. w 95% w sposób ekologiczny.

Co jest bio, a co eko?

Moda na eko zakupy – weryfikuj skład produktów

Dyskusyjna jest natomiast kwestia produktów oznaczonych jako „zdrowa żywność”, ponieważ takie pojęcie w unijnej terminologii nie istnieje – każdy producent może więc nadawać tego typu etykiety i tym samym wprowadzać konsumentów w błąd, przemycając w artykułach szkodliwe substancje chemiczne, konserwanty i sztuczne barwniki. Nie będzie to oczywiście bio żywność – dlatego należy zwracać szczególną uwagę na skład produktów żywnościowych opisywanych jako organiczne. Nasze wątpliwości powinna w pierwszej kolejności wzbudzić niska cena – pamiętajmy, że eko jedzenie produkowane jest na ekologicznych farmach, gdzie nakłady na wyhodowanie warzyw i bydła są ogromne – cena musi być więc współmierna do początkowych wydatków. Nasze obawy może też budzić długi termin przydatności do spożycia – w większości przypadków, żeby go uzyskać, trzeba nafaszerować produkt dużą ilością substancji konserwujących. Wybierając się na eko zakupy zwracajmy więc uwagę na wiele czynników.

Zobacz również  Jak wzmocnić odporność u dzieci?

Supermarkety eko – zdrowa żywność na wyciągnięcie ręki

W związku z ogromną popularnością zdrowej żywności, na polskim rynku pojawiają się eko supermarkety, oferujące szeroki wybór produktów organicznych. Nie są one jeszcze tak popularne, jak w Stanach Zjednoczonych czy na Zachodzie Europy, jednak widać wyraźny trend związany z powstawaniem tego typu sklepów. Supermarket eko to przede wszystkim ogromny wachlarz produktów bezglutenowych, o obniżonej zawartości białka, tłuszczu czy cukru. Artykuły spożywcze dostosowane do indywidualnych potrzeb znajdą tutaj osoby cierpiące na rozmaite alergie pokarmowe i uczulenia, a także zwolennicy zdrowego trybu życia i odchudzania.

Supermarket eko to także miejsce, w którym można zakupić jednodniowe soki, a mięso pozyskiwane jest od lokalnych rolników, co gwarantuje jego najwyższą jakość. Podobnie wygląda sprzedaż jaj – dostępne są wyłącznie te oznaczone symbole „0” – od kur z wolnego wybiegu. Zdrowa żywność dostępna jest jednak nie tylko w eko supermarketach, ale także coraz częściej na specjalnych stoiskach w zwykłych sklepach, dlatego po organiczne produkty może sięgnąć każdy, kto ma na nie ochotę.

1 thought on “Co jest bio, a co eko?

  1. Cześć, to jest komentarz.
    Aby skasować ten komentarz, zaloguj się i wyświetl komentarze tego wpisu. Wtedy zobaczysz opcje edycji oraz kasowania komentarzy.

Comments are closed.